Gevolgen van eiwitten

De gevolgen van eiwitten, het eiwitdieet, proteine en afvalshakes

De eiwit is een natuurlijke voedingsstof die in het lichaam vele functies vervult. Veelal zijn dit natuurlijke processen en zijn eiwitten uiterst goed voor een mens. Het stimululeerd bepaalde lichaams functies en helpt een groot deel met de werking ervan.

De positieve gevolgen of bijwerkingen van eiwitten/proteïne

Eiwitten zijn goed voor het lichaam en zijn een ideale en natuurlijke aanvulling op de voeding. Een tekort aan eiwitten zal een gebrek aan de onderstaande functionaliteiten opleveren. Het belang van de opname van eiwitten is erg hoog en moet daarom niet vermeden worden. Hier onder zullen een aantal positieve gevolgen en bijwerkingen van eiwitten worden behandelt.

  • Groei

Eiwitten stimuleren de celopbouw het herstel en de opbouw van spierweefsel. Daarnaast bouwen eiwitten andere lichaamseigen stoffen op naar gelang van behoefte. Ze spelen een rol bij een hoop functies in het lichaam.

  • instandhouding en herstel van cellen

De proteine zorgen voor de instandhouding en herstel van cellen door middel van transformatie en koppelingen van eiwitketens.

  • Stofwisseling Cellulair transport

Een aantal eiwitten zijn verantwoordelijk voor het transport van stoffen. Hierbij gaat het om het transport van stoffen binnen en buiten de cellen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de zogenoemde ionenpompen. Ionenpompen zorgen voor het transport van ionen naar binnen en naar buiten.

  • Orgaanfuncties Aanmaak van antistoffen

Eiwitten zijn er niet alleen voor het spierherstel en de spiergroei, maar zijn ook verantwoordelijk voor de werking van het immuunsysteem. Het immuunsysteem bestaat uit verschillende afweermechanismen, waarbij de antilichamen die bestaan uit eiwitten een belangrijke rol vervullen.

  • Aanmaak van enzymen en hormonen

Een groot aantal eiwitten katalyseren chemische reacties. Dit houdt in dat het de reactie versnelt, hierbij wordt de eiwit zelf gebruikt en niet verbruikt. Een eiwit die een katalyserende werking heeft wordt ook wel een enzym genoemd. Enzymen zijn verantwoordelijk voor de stofwisseling. In de stofwisseling worden voedingsstoffen omgezet in bouwstoffen en energie. Eiwitten zijn dus uiterst belangrijk voor het lichaam. Het lichaam heeft het herstel en de opbouw van de proteïne nodig.

 

De negatieve gevolgen of bijwerkingen van eiwitten/proteïne

Hieronder zullen een aantal negatieve gevolgen en bijwerkingen van eiwitten worden behandelt.
Nierstenen door eiwitten?
Overmatig gebruik van eiwitten is nooit goed voor je en kan negatieve gevolgen van eiwitten hebben. Bij een overmaat aan eiwitten zal er meer stikstof het lichaam moeten verlaten. Hierdoor zal er door een overmatige opname van eiwitten een hoge ureumproductie zijn. Een overmatige ureumproductie heeft als gevolg een zeer geconcentreerde urine. Zeer geconcentreerde urine kan de oorzaak zijn voor nierstenen, dan wel geconcentreerde nierstenen. Wat blijft daarom een belangrijk voedingsmiddel en biedt ook de oplossing voor overmatig eiwit gebruik om nierstenen tegen te gaan. Het tegengaan van nierstenen door eiwitten kan dus tegengegaan worden door grote hoeveelheden water te drinken.

Leverziekte en eiwitten
Personen met verminderde leverfuncties kan een hoger gebruik van eiwitten niet verwerken. Dit kan als gevolg hebben dat er zich een hoop schadelijke afvalstoffen in het bloed opstapelen. Een overmaat aan eiwitten kan de toestand van een reeds beschadigde lever verergeren. Daarbij kan de opstapeling van giftige afvalstoffen een hersenbeschadiging veroorzaken. Mensen met een leverbeschadiging wordt daarom aangeraden om de opname van extra eiwitten te mijden.

Eiwitten en haaruitval
Het is algemeen bekend dat het mogelijk is dat eiwitten haaruitval kan stimuleren. Het gaat hierbij vooral om de genetisch bepaalde haaruitval. Hierbij gaat het om de mensen die aanleg hebben voor haarverlies. Het zit dan vaak al in de familie. Het proces voor mensen met aanleg voor haaruitval kan versnelt worden door de plotseling hoge haaruitval.

Acne en eiwitten

Eiwitten kunnen zeker acne of puist vorming veroorzaken. Toch zal het van de persoon afhangen in welke maten zich dit ontwikkelt. Eiwitten worden niet zo goed tot slecht opgenomen in de darm wat acne op het lichaam veroorzaakt. Een middel dat deze bijwerking tegen gaat is Zink. Zink is een sporenelement en noodzakelijk voor de reiniging van het bloed. De bloedzuiverende werking van zink zal deze negatieve bijwerking van eiwitten verbeteren tot oplossen. Aangeraden wordt om 30 tot 50mg zink per dag in te nemen.

De gevolgen van een eiwittekort

Wanneer er niet genoeg opname van eiwitten is zullen de hierboven staande positieve bijwerkingen van eiwitten niet functioneren of in mindere maten functioneren. Een eiwittekort heeft daarbij invloed op de balans van de stofwisseling van het lichaam en kan een aantal van de negatieve bijwerkingen veroorzaken. Hierboven staan niet alle bijwerkingen vermeld, daarbij komt dat er talloze mogelijkheden bestaan in de structuur van eiwitten waardoor nog lang niet alle bijwerkingen en gevolgen van eiwitten ontdekt zijn. Daarbij komt dus ook dat nog niet alle gevolgen en bijwerkingen van een eiwittekort bekend zijn. Veelal zijn het voordelen, dus schrik vooral niet van de gevolgen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *