Verschillende soorten eiwitten

De vier verschillende soorten eiwitten of proteïne preparaten

  • Melk eiwit

Melk eiwitten zijn de goedkope vorm van eiwitten. Deze eiwit variant wordt door het menselijk lichaam lastig opgenomen, omdat het lactose bevat. Deze goedkope vorm van eiwitten is daarom veelal niet geschikt en zal in zijn werking zijn functie niet volbrengen.

  • Soya eiwit

Het soya eiwit betreft een plantaardig eiwit met een aantal positieve eigenschappen. De soya eiwit heeft een positieve werking op hart en bloedvaten. Soya-eiwitten kunnen daarom de kans op hartziekten en vaatziekten aanzienlijk verkleinen. Verder wordt de eiwit gemakkelijk verteerd door het lichaam en dus goed opgenomen. Dit bevorderd de werking en de functie ervan. Tevens hebben soya-eiwitten invloed op e oestrogeen aanmaak. Oestrogeen is het vrouwelijk geslachtshormoon, maar het gaat hier om een verwaarloosbare hoeveelheid

  • Wei eiwit

Wei eiwitten zijn eigenlijk de optimale variant van eiwitten. Ook deze vorm heeft een anabolische, spier opbouwende, spier herstellende werking. Deze ideale vorm van proteine wordt bijna in zijn geheel gebruikt en opgenomen door het lichaam. De wei eiwitten worden optimaal door het lichaam opgenomen en zijn in zijn geheel bijna lactose vrij. Er bestaan 3 varianten van wei-eiwitten. Het betreft hierbij het:

  • Wei-eiwitten concentraat, dit is de goedkoopste soort en tevens het minst zuiver.
  • Wei-eiwitten isolaat, dit is de meest gebruikte vorm, zeer zuiver en duurder.
  • Wei-eiwitten hydrolisaat, dit is een zeer dure vorm van eiwitten, maar tevens de zuiverste vorm op de markt.
  • Ei eiwit

Dit is een vorm die gebruikt kan worden in de krachtsport. Het heeft een anabolische werking en is makkelijk verteerbaar en goed bruikbaar voor het lichaam. Het lichaam neemt deze eiwit soort goed op. Het nadeel van deze soort is dat er vetten tussen de proteine kunnen zitten. Alleen de goede ei-eiwitten hebben de vetten van de eiwitten weten te scheiden.

Een eiwittenshake van wei proteine

Wei eiwitten

Met de wei proteine wordt een poedervormige substantie bedoelt die wordt geproduceerd uit wei. Deze substantie van wei eiwitten wordt ook wel een eiwitconcentraat genoemd. Er zijn hierbij 3 verschillende soorten eiwitten/wei proteine.

  • Wei-eiwitten concentraat, dit is de goedkoopste soort en tevens het minst zuiver.
  • Wei-eiwitten isolaat, dit is de meest gebruikte vorm, zeer zuiver en duurder.
  • Wei-eiwitten hydrolisaat, dit is een zeer dure vorm van eiwitten, maar tevens de zuiverste vorm op de markt.

Wei is het bijproduct dat ontstaat bij de productie van kaas uit de melk van een koe, dit wordt ook wel het kaaswei eiwit genoemd. Wei bestaat in de eerste fase uit melksuikers, eiwitten, mineralen en vitaminen. Daarna wordt het in poeder verwerkt door het water aan de substantie te onttrekken. Vervolgens wordt het gehalte van weiproteïne verhoogt door het mengsel te concentreren. Vaak wordt er in een goed whey eiwit product de melksuikers(lactose) verwijderd, omdat dit niet bevorderlijk is voor het menselijk lichaam of de spiergroei ervan. De whey eiwit is een uitstekend voedingssupplement voor sporters, omdat dit het spierherstel na een training bevorderd. De wei eiwitten bestaan uit een grote hoeveelheid aminozuren. Aminozuren zijn indirect de bouwstoffen van het lichaam. Eiwitten worden gevormd uit aminozuren, waardoor wei proteïne isolaat het ideale supplement is. Dit bevat de vele aminozuren die de voorraad kunnen versterken en de benodigde aminozuren kan leveren, zo zullen de juiste eiwitten kunnen worden geproduceerd. Tevens zitten er in de wei eiwitten ook essentiële en semi essentiële aminozuren. Dit zijn de aminozuren die niet door het lichaam kunnen worden geproduceerd. Deze zijn dus van belang om bij de voeding op te nemen. Ook hierbij zijn eiwittenshakes met wei proteïne van groot belang.
Het voordeel van wei eiwitten is dat het snel door het lichaam wordt opgenomen. Door krachtsporters vaak na de training om de voorraad weer helemaal aan te vullen en het herstelproces te versnellen. Hoewel het op dit moment nog niet bewezen is, zijn er aanwijzingen dat wei eiwitten helpen om kanker te voorkomen. Tevens zouden weiproteïne het verouderingsproces tegengaan.
Kijk nu ook voor eiwitproducten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *